25 jaar
Vliegverwachtingen

 Onderhoud uitrusting

Als je eenmaal je eigen uitrusting hebt, is het natuurlijk belangrijk dat je hier op een goede wijze mee omgaat en regelmatig alles laat controleren door een deskundig persoon. Hieronder wat tips en een overzicht van de huidige KNVvL regels m.b.t. schermkeuringen en het vouwen van je noodchute.

Onderhoud paraglider
Om zolang mogelijk plezier te hebben van je paraglider is het van belang dat je hier goed mee omgaat. Hier een aantal algemene tips om de levensduur van je glider te verlengen:

 • Voorkom dat de glider voorover met zijn cellen op de grond crasht, dit kan de glider intern behoorlijk beschadigen.
 • Voorkom onnodig gesleep van de glider over de grond, dit tast de coating van het doek aan.
 • Mocht je glider vochtig geworden zijn, laat hem dan z.s.m. ergens uitluchten en drogen.
 • Mocht je een vieze plek hebben op je glider, gebruik dan geen oplosmiddelen om het schoon te maken. Dit maakt je coating van het doek kapot. Gebruik een zachte zeep (op olie basis) om het schoon te maken.
 • Vouw je glider netjes cel voor cel op (concertina methode), dit houdt de neus van je glider 'stijf' en dat bevordert het opzet en vlieggedrag van de paraglider. Een concertina opvouwzak is hierbij handig maar niet verplicht.
 • Laat je glider niet nutteloos uren in de zon liggen, de UV-straling is slecht voor de coating van het doek.
 • Zie dit leuke documentje voor meer tips over omgang met je glider.

Verder is het verplicht om je glider minimaal eens per 2 jaar te laten keuren door een deskundig persoon/bedrijf. Hiervoor kun je uiteraard bij ons terecht. Onze zusterorganisatie Paragliding Holland heeft een professioneel keuringsstation en verzorgt met plezier jouw schermkeuring. Uiteraard krijg je daarbij een uitgebreid keuringsrapport met informatie over de staat van je paraglider.

Onderhoud noodchute
Wat voor je paraglider geldt, geldt natuurlijk ook voor je noodchute: als je er goed mee omgaat weet je zeker dat je noodchute zijn levensduur meegaat en dat hij het ook doet op het moment dat je hem eens echt nodig hebt. Wat tips voor omgang met je noodchute:

 • Controleer voor elke vlucht of je noodchute nog goed geborgd zit!
 • Mocht je noodchute vochtig geworden zijn, haal hem dan z.s.m. uit de binnencontainer en laat hem luchten, drogen en opnieuw vouwen. Doe je dit niet dan heb je kans dat het weer in je noodchute en het stiksel gaat zitten.....
 • Volgens de KNVvL regels moet je je noodchute minimaal eens per half jaar vouwen of laten vouwen door een deskundig iemand. Doe dit ook! Het regelmatig luchten en hervouwen van je noodchute bevordert de openingstijd van je noodchute en kan je leven redden.
 • Kom eens naar onze noodchute gooi- en vouwmiddag en ervaar hoe het voelt om je noodchute te gooien. Beter in een gymzaal fouten maken dan in de lucht....
 • Een noodchute gaat volgens de KNVvL regels maximaal 10 jaar mee, vervang hem daarna ook!

Uiteraard kun je bij ons terecht voor het vouwen van je noodchute.

Onderhoud harnas
Je harnas heeft in principe geen speciaal onderhoud nodig en gaat mits je er goed mee omgaat vele jaren mee. Wel is het noodzakelijk om met enige regelmaat de nylon webbing (de banden) van je harnas te controleren op beschadigingen. Je karabiners hebben daarentegen wel een levensduur. Je kunt deze levensduur doorgaans vinden bij de productgegevens van de fabrikant.

Terug naar het overzicht