25 jaar
Vliegverwachtingen

 Basis liercursus in Nederland

Ook in het vlakke land kun je goed leren paragliden! Onze partnerorganisatie Paragliding Holland organiseert daarvoor zogenaamde 'basis liercursussen'. Bij het liervliegen start je niet vanaf een berg, maar gewoon vanaf een vlak stuk weiland. Je wordt dan vastgekoppeld aan een kabel en de lier aan de andere kant van het veld trekt je vervolgens omhoog. Eenmaal boven koppel je los, en vlieg je zo vrij als een vogel rond.

Natuurlijk gebeurt dit alles na een grondige vooropleiding en uiteraard onder radiobegeleiding. De basis liercursus is de beste manier om in Nederland met de sport te beginnen. Je leert de basisbeginselen van het paragliden, doet uitvoerige theoretische kennis op en maakt ook nog eens 5 hoogtevluchten aan de lier. Beleef een spectaculair avontuur in Nederland!

Een basis liercursus kost slechts € 425 en bevat:

  • Een kleine lesgroep! We houden bewust onze groepen klein zodat je als cursist maximaal aandacht krijgt en je dus sneller kunt ontwikkelen.
  • Materiaalhuur: we gebruiken de allermodernste vlieguitrustingen
  • Minimaal 2 cursusdagen incl. inleiding, materiaalkennis, theorie, opzetoefeningen, stuurbewegingen, landingsprocedure, etc.
  • 5 hoogte-vluchten aan de lier (al gauw meer dan 300 m) onder radiobegeleiding van 2 instructeurs; de eerste vlucht wordt als tandemvlucht met een instructeur gedaan
  • Een theorieavond (vliegpraktijk, aërodynamica, meteorologie), inclusief examen voor Brevet 1
  • Een logboek met gedetailleerd opleidingsplan
  • KNVvL theorieboek: gratis te downloaden. Tip: lees alvast hoofdstuk 1 & 2 door!!
  • W.A. verzekering

De eerste dag van de cursus begint in de opleidingsruimte van Paragliding Holland in Wijk bij Duurstede (Nederland), waarna we bij goed weer naar buiten gaan om te oefenen. De tweede dag is altijd op een van onze lierterreinen (in Nederland). Na deze basis liercursus kun je verder gaan met een vervolgopleiding aan de lier of in Italië of Slovenië deelnemen aan ons bergprogramma en je eerste hoogtevluchten in de bergen maken.

Je hoeft overigens niet eerst een basis liercursus te doen alvorens je mee kan gaan met een bergcursus. Je kan bij Paragliding België ook als absolute beginner mee naar de bergen en gelijk een geweldige vliegvakantie hebben! Het voordeel van een vliegweek in de bergen is dat het weer daar doorgaans wat minder veranderlijk is dan in België en je 6 dagen alleen maar met vliegen bezig bent. Hierdoor kom je doorgaans veel eerder aan vliegen toe! Kijk voor meer informatie eens bij onze basis bergcursus.

Lees onze uitgebreide beschrijving van de basis liercursus.

Inschrijven

Inschrijven voor een basis liercursus gaat gemakkelijk online. Kijk in ons programma overzicht voor de data van onze liercursussen en het aantal beschikbare plaatsen en klik vervolgens op 'inschrijven'. Na het inschrijven ontvang je per e-mail aanvullende informatie over de eerste cursusdag.


Tarieven

Basis liercursus
incl. begeleiding & materiaalhuur
€ 425


Filmpjes lieren in Houten

Sander maakte een leuk filmpje van zijn 1e solo vlucht van de basis liercursus:


 Lierterreinen Paragliding Holland

Lierterrein Houten

Ons lierterrein in Houten ligt centraal in het land en midden in de prachtige boeren landerijen van het eiland van Schalkwijk. Het uitzicht vanuit de lucht over de polders en de lek is prachtig mooi! De lierbaan is ca. 1 km lang dus je komt lekker hoog met de lier. Door de kleigrond is het hier in het voorjaar en de zomer regelmatig thermisch en worden er vaak lange vluchten gemaakt.

Lees meer over Houten 


Lierterrein Terlet

In de periode van 1 November tot eind Februari zijn we te gast op het prachtige en mega grote Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet. Het terrein heeft lierbanen voor verschillende windrichtingen, varierend in lengte van 1000 - 1400 meter. Door de droge zandgrond is er vanaf het voorjaar doorgaans goede thermiek te vinden. Het uitzicht is er prachtig en restaurant 'de Thermiekbel' ligt naast de lierbaan!

Lees meer over Terlet