25 jaar
Vliegverwachtingen

 Harnas kopen

Eén van de allerbelangrijkste dingen bij paragliden is dat je comfortabel zit in de lucht, als dat niet het geval is dan zul je weinig lol hebben aan je vluchten. Toch komt er bij het uitkiezen van een geschikt harnas meer kijken dan alleen maar lekker zitten:

  • Biedt het harnas voldoende protectie?
  • Biedt het harnas voldoende ondersteuning aan de bovenbenen?
  • Is de breedte van het harnas wel goed voor jouw postuur? Een te breed harnas kan tot gevolg hebben dat je gaat schuiven in je zitje, wat de vliegeigenschappen van je paraglider (bijv. bij een inklapper of een steilspiraal) negatief kan beïnvloeden.
  • Is de bevestiging van de noodchute in het harnas degelijk en kom je er gemakkelijk bij?
  • Hoe hoog is het ophangingspunt van de karabiners? Sommige harnassen hebben extreem lage ophangingspunten wat tot gevolg heeft dat je elke beweging in de lucht voelt in je heupen. Een dergelijk wiebelig zitje is vaak niet geschikt voor cursisten!
  • Heeft het harnas een beenstrekker of is het een ligharnas? Beenstrekkers en met name ligharnassen zijn niet geschikt voor cursisten of beginnende piloten: door de extra rotatie inertia van jouw benen, draai jij niet snel genoeg mee met het scherm in geval van bijv. een grote inklapper of negatief gaan. Paragliding België adviseert beginnende piloten om niet met dergelijke harnassen te vliegen.

Zo geldt dus bij een harnas eigenlijk hetzelfde als bij een paraglider: laat je voorlichten door mensen die er verstand van hebben en ga uitgebreid proefhangen alvorens je tot aanschaf overgaat. Je bent uiteraard ook welkom in de uitgebreide winkel van onze zusterorganisatie Paragliding Holland te Wijk bij Duurstede (Nederland). Zij hebben vele harnassen op voorraad en uiteraard kun je proefhangen in onze vliegsimulator.

Terug naar het overzicht